بیشتر کودکان در سنین ۳ تا ۵ سالگی، سوالات بسیاری در ارتباط با فیزیک و آناتومی بدن خود دارند. همین باعث میشود تا به بازیهایی مثل دکتر بازی، علاقه نشان دهند یا به دلیل تفاوتهایشان در مقابل جنس مخالف، کنجکاوی کنند. اگر والدین فضایی امن برای صحبت با فرزندشان به وجود آورده باشند، کودک مسائل و کنجکاویهای ذهنی شان را از والدین میپرسند.
یکی از مهم ترین وظایف هر پدر و مادری، تربیت فرزندانشان است. اگر کودکی در خانواده به درستی تربیت نشود می تواند علاوه بر اینکه اعضای خانواده را دچار مشکل کند، در جامعه نیز مشکل زا باشد.
آیا کنجکاوی کودک جنبه ی جنسی دارد؟
والدین و مربیان باید این را بدانند که این رفتارها و سوالات در کودکان، به هیچ عنوان جنبه جنسی ندارد و خطری کودک را تهدبد نمی کند. سوالات مکرر بچهها در این زمینه را نباید به وجود تمایلات جنسی در آنها دانست. اما آن چه که اهمیت دارد، تحت نظر بودن رفتارهای کودک میباشد. یعنی والدین باید در نظر داشته باشند که کنجکاوی بچهها در حد و مرز خاصی داشته باشد و ادامه پیدا نکند. برای مثال میتوان بچهها را تحت نظارت مستقیم و غیر مستقیم داشت و یا حواس آنها را پرت کرد. در واقع کودکانی که در فضای امن و مناسب رشد کنند، در سنین پایین و نوجوانی کمتر با مشکلات جنسی روبرو می شوند.
هنگامی که والدین تحت فشار باشند، طبعا این فشار به کودک هم منتقل میشود. فشار روحی دیگر این است که کودک کاری کند که از نظر جسمی و روحی آمادگی و توانایی انجام آن را ندارد. او در این شرایط، نه تنها در زمینه بهداشتی بلکه در زمینه مسائل جنسی نیز اطمینان خود را از دست خواهد داد.
وقتی بچههای پیشدبستانی با گفتن کلمات زشتی که رنگ و بوی جنسی دارد، خود را مطرح میکنند، نباید تعجب کنیم. آنها از این طریق میخواهند علاقه و کشش خود را به مسائل جنسی، به شیوه رمز بیان کنند؛ چون ناسزا گفتن و کاربرد کلمات زشت در رابطه با بیان مسائل جنسی از ممنوعیت اجتماعی کمتری برخوردار است. اگر چه آنها دوست دارند ما را عصبانی کنند، اما کاربرد این کلمات زشت ما را به اندازه ارتکاب یک رفتار جنسی از سوی کودک از کوره به در نمیکند.
خود ارضایی در کودکان
خود ارضایی در کودکان یکی از مشکلات رایج این دوره است. حرکاتی مانند خوابیدن روی شکم و مالیدن خود به زمین، عروسک و یا سایر اشیا در کودکان بسیار رایج است. والدین باید بدانند که خودارضایی کودکان رفتاری طبیعی است. پس تنها کودک باید بداند که این رفتار مورد پسند جامعه نیست و نباید آن را تکرار کند. مشغول کردن کودک به فعالیتهای دیگر و منحرف کردن حواس او از این رفتار، معمولا مفید واقع میشود.
نحوه ب پاسخ دهی به سوالات جنسی کودکان
کودکان در مقابل سوالاتی که در ذهن خود دارند از والدین یا اطرافیان، مخصوصا مربیان خود سوال می پرسند. برخی از افراد در مقابل این سوالات برخورد تند و خشن با کودکان دارند و کودکان را دعوا میکنند و حرفهایشان را به دور از ادب می پندارند. سپس از کودکان میخواهند که هرگز درباره این موضوع صحبتی نکنند و اگر تکرار شود، تنبیه خواهند شد بهتر است مراقبان کودک یا والدین به طور دوستانه و عادی، به حرفهای کودک خود گوش کنند. با لحنی مهربان و آرام، او را هدایت کنند و تفاوت بین دو جنس را برای کودک توضیح دهند. نیازی نیست اطلاعات زیادی به کودک بدهید، تنها کافی است سوالات او را در یک قالب کودکانه و غیر جنسی پاسخ دهید. مطمئنا چنین کودکی به جای جست و جوی پاسخ نزد دیگران از والدین و یا مراقبانش سوال خواهد کرد.
اگر فکر میکنید که پاسخ شما ممکن است سوالات بعدی را پیش بیاورد و یا ذهن او را مشغول کند، نگران نباشید؛ شما میتوانید با همین لحن به همه سوالات او پاسخ دهید. برعکس بی پاسخ گذاشتن سوالات کودک یک علامت سوال در ذهنش باقی خواهد گذاشت.
آموزش نکات جنسی
کودک از ۳ سالگی باید بداند که برخی از نواحی بدنش نباید توسط دیگران لمس شود.
طبق روشهای تربیت جنسیتی کودک بعد از ۳ سالگی باید با لباس زیر به حمام برود.
والدین باید با در زدن هنگام ورود به اتاق، کودک را با مفهوم خصوصی و عمومی آشنا کنند.
لباسهای زیر کودک باید در مکان خاص و مجزا قرار گیرند.
والدین باید با کودک خود درباره مقاومت در برابر به زور بوسیده شدن و بغل کردن، گفت و گو کنند.
باید به کودک گفته شود که از شوخیهای نابه جای دستی و جنسی دوری کند.
والدین باید مفهوم لمس خوب، لمس بد، راز خوب و راز بد را به کودک خود آموزش دهند و درباره آن صحبت کنند.
باید به کودک آموزش داده شود که در مقابل به زور بوسیده شدن و بغل کردن، نه بگوید و در صورت احساس بد، محل را ترک کرده و به شما اطلاع دهد.
برای تربیت جنسیتی کودک والدین در مقابل کودک برهنه نباشند.
به کودک یاد دهید که قبل از ورود به اتاق پدر و مادر در زده و اجازه بگیرد.
والدین میتوانند در حضور فرزند به طور صمیمانه برخورد کنند تا کودک نیز احساس عشق، و امنیت را از آنان دریافت کند. اما این روابط باید در چارچوب مشخصی باشد. در زمان حضور فرزندتان مراقب فیلمهایی که تماشا میکنید، باشید. چرا که تاثیر فیلم در تربیت جنسی کودکان بسیار زیاد است.
اگر کودک با پیام های واضح جنسی مواجه شد چه کاری باید انجام داد؟
در صورتی که کودک با پیامهای واضح جنسی مواجه شد، باید بتوانید شرایط و اطلاعات او را به خوبی کنترل کنید . از واکنشهای هیجانی شدید مثل خشم و عضبانیت خودداری کنید چراکه این برخوردها اوضاع را وخیم تر میکند. با لحن ملایم میزان اطلاعات کودک را بسنجید. پس از آن میتوانید اطلاعات او را اصلاح کنید. توجه داشته باشید که کودک نباید پیامی از عصبانیت و تنبیه از طرف شما دریافت کند. باید در این شرایط حمایت خود را به او نشان دهید. برای برخورد صحیح در این زمینه میتوانید از مشاوره کودک کمک بگیرید.