تعریف خیانت
به هرگونه رفتار و عملی که در صورت حضور شریک عاطفی تان از انجام آن اجتناب می کنید، خیانت زناشویی گفته می شود. در حقیقت خیانت لزوماً به معنی برقراری رابطه جنسی نیست. بلکه سوء استفاده از اعتماد شریک عاطفی تان است، خیانت شکستن عهد و پیمان خود در ازدواج یا روابط عاطفی جدی است.
فردی که خیانت دیده است اغلب احساس شک، سردرگمی، تنهایی و بی اعتمادی را تجربه می کند. تجربه این احساسات به قدری می تواند ناخوشایند باشد که فرد نسبت به گذشته، آینده و حتی هویت خود دچار ابهام و سردرگمی می شود.
علت خیانت قاعدتاً به معنای عدم علاقه به همسرشان نیست؛ بلکه میتواند نشانهای از عدم رضایت از وضعیت و شرایط زندگی مشترک باشد. در واقع اکثر زوجین برای تجربه کردن مجدد صمیمیت در روابط فردی و جنسی، به روابط فرازناشویی روی میآورند. بعضی از زوجین نمیدانند که چطور مشکلات به وجود آمده در رابطه ی خود را حل کنند پس در صدد برطرف کردن کمبودهای عاطفی و جنسی خود با فردی دیگر هستند.
برطرف شدن نیازهای جنسی، از عواملی است که بر تداوم یک رابطه تأثیر به سزایی دارد. ارضا نشدن نیازهای جنسی در زوجین، یکی از دلایلی است که در خارج از خانه به دنبال برطرف کردن نیاز خود باشند. طبیعی است که پس از گذشت چند سال از زندگی مشترک شور و نشاط اولیه در رابطه جنسی از بین میرود.
علت خیانت:
عادی جلوه دادن خیانت
شاید خیانت در برخی افراد ذاتی باشد. تحقیقات نشان میدهند افرادی که پدر یا مادر خیانتکار داشتهاند، ممکن است خودشان هم به همسرشان خیانت کنند.
اگر پدر یا مادر شما به خانوادهی خود خیانت کرده، باید تلاش کنید این رفتار را تغییر دهید. برای رها شدن از عادت خیانت، باید تفکر سالم را جایگزین تفکر مخرب کنید.
اعتماد به نفس
اعتماد به نفس پایین می تواند یکی از دلایل خیانت باشد برای این افراد میتواند نوعی مکانیسم دفاعی باشد. خیانت باعث میشود فرد احساس کند قوی است، دیگران به او نیاز دارند و او را میخواهند.
لذت طلبی
داشتن روابط متعدد قبل از ازدواج، عادی شدن ارتباط با جنس مخالف و مقايـسه کردن همسر خود با زن هايی كه قبلاً با آنها در ارتباط بوده است.
همچنین كم شدن رابطه جنسی به دليل بيماری یا بارداری همسرو دعواهای طولانی مدت از دلایل خیانت میتوان نام برد.
مشکلات عاطفی و ارتباطی در زوجین
علت خیانت همیشه به خاطر گرایش جنسی به شخص دیگر نیست. تقریبا اکثر زوجین علت آن را بی توجهی و رفتار نامناسب همسرانشان ذکر میکنند. در چنین موقعیتی بعضی زوجین به جای گفت وگو با همسرشان یا کمک گرفتن از یک مشاور برای حل مشکلات، به خیانت روی میآورند.
توجه بیش از حد به خانواده خود
یکی از دلایل خیانت توجه بیش از حد زوجین به خانواده پدریاش است؛ این مسئله به شکلهای مختلف بروز پیدا میکند و باعث میشود زوجین را از توجه به نیازهای یکدیگر محروم سازد. اغلب افراد دوست دارند که اولویت زندگی همسرشان باشند. زوجینیکه تمامی مسائل را ابتدا با خانواده خود مطرح میکنند و بیشتر آنها را از همسر خود پنهان میکنند موجب دلسردی همسر خود میشوند.
زوجینی که رفتار تحکم آمیز و تحقیر آمیز دارند
زمانی که زوجین مدام به یکدیگر مدام امر و نهی کنند و رفتار تحکمآمیز داشتهباشند، فاصله عاطفی بین زوجین و تمایل به خیانت افزایش مییابد. رفتارهای تحکمآمیز این موضوع را القا میکند که قصد کنترل و محدود کردن همسر خود را دارند.
زوجینی که مدام به همسر خود شک دارند
شک و تردید بی مورد و عدم اعتماد به همسر از مهمترین دلایل بروز خیانت است. برخی از افراد مدام به دلیل ترس از دست دادن همسر خود با مشاهده کوچکترین مسائل شک میکنند و رفتارهای تردید آمیز از خود بروز میدهند. مانند چک کردن گوشی همسر، تهمت زدن به او و گشتن وسایل و لباسها. شک و تردید و بیاعتمادی شما جلوی خیانت همسرتان را نمیگیرد بلکه به واسطهی رفتارهای افراطی خود زمینه را برای بروز خیانت فراهم میکنید.
با توجه به دلایل متعدد خیانت زوجین به یکدیگر برای جلوگیری از خیانت باید برای داشتن یک خانواده سالم و برقراری آرامش نیز قدم بردارند. زوج درمانی و مشاوره خانواده برای حل تعارضات در روابط زناشویی می تواند بسیار به زوجین کمک کند.