Negative thinking, roots and solutions…
افکار منفی ، ریشه ها و راه حل ها …
هر فکر که باعث شود تا کارها شکست خورده و بی نتیجه به نظر برسند، یک فکر منفی است؛ یا در تعریفی دیگر، هر اندیشه ای که مانع موفقیت فرد در یک کار شود که به صورت قطعی نتیجه آن کار مشخص نیست، یک فکر منفی است.
فکر منفی چیزی است که همه ما به طور معمول و هر از چند گاهی آن را تجربه میکنیم؛ اما داشتن افکار منفی به طور مداوم می تواند سلامت روان شما را به خطر بیندازد و منجر به افسردگی و اضطراب شود. اگر شما جزء افرادی هستید که افکار خود را تحلیل می کنند، شاید برایتان سخت باشد که افکار منفی را از نگرانی های عادی که هر فرد می تواند داشته باشد، تمایز بدهید. احساس ناراحتی در مورد اتفاق بدی که افتاده، عادی است، درست مانند نگرانی در مورد مشکلات مالی یا مشکلاتی که فرد ممکن است هرازگاهی در روابط خود تجربه کند. وقتی منفی نگری به احساساتی تکراری و فراگیر تبدیل می شوند، دیگر نمی توان آن را عادی فرض کرد؛ چرا که به مرور مشکلات دیگری نیز پدیدار خواهند شد.
حتما شما در طول زندگی خود با افکار منفی در خودتان یا دیگری مواجه بوده اید،
افکاری امثال :
من هیچوقت موفق نمیشم
اون منو دوست نداره و بهم اهمیت نمیده
امروز روز خیلی بدیه
یه اتفاق ناگوار تو راهه
و….
قرار نیست الزاماً از این جملات در گفتگو هایمان استفاده کنیم برای تجربهی اثر منفی آنها همین کافی است که در خلوت، هنگام گفتگو با خودمان این جملهها را به خود بگوییم.
منظور اصلا این نیست که ما باید همیشه دیدگاه مثبتی به مسائل داشته باشیم بلکه مسئله این است که گاه این افکار منفی تحریف واقعیت هستند و تصویری تیره تر و بدتر از واقعیت ها را در ذهنمان شکل می دهند.
همه افرادی که دچار منفی بافی هستند، بیمار روانی نیستند و درست برعکس آن همه افرادی که دچار بیماری های روانی هستند، دائم افکار منفی را تجربه نمی کنند. با این وجود منفی نگری می تواند یک مقیاس ارزیابی برای سلامت روان و کیفیت زندگی شما باشد، بهخصوص زمانی که نمی توانید آن را کنار بگذارید. خوشبختانه راههایی هستند که می توانید با کمک آن منفی نگری را کنار بگذارید؛ اما در ابتدا باید علل و ریشه های این افکار بررسی شود.
علل و ریشه های افکار منفی :
***اتفاقات آزاردهنده و تجربیات منفی در گذشته:
همه ما در گذشته مواردی را داریم که برایمان ناخوشایند است و نمی توانیم به آنها افتخار کنیم مثل شکست های عاطفی، ورشکستگی های مالی، اختلافات خانوادگی و … فشار و ناراحتی آن اتفاقات را تا زمان حالمان به دوش می کشیم طوری که انرژی منفی اش سایه بر افکارمان می اندازد در حالیکه باید بپذیریم هیچ یک از ما کامل نیستیم و گاه می توانیم دچار خطا و اتفاقات ناگوار شویم، باید سعی کنیم از گذشته درس بگیریم ولی نگذاریم کنترل زندگیمان را بدست بگیرد.
*** اضطراب
اضطراب و نگرانی ها در رابطه با آینده و ترس از تکرار گذشته یکی از علل مهم منفی بافی بشمار میرود.
*** مقایسه خود با دیگران
حس منفی زمانی پیش می آید که ما کاستی های زندگی خود را با نکات برجسته و مثبت زندگی افراد مقایسه کنیم، فراموش نکنیم ما فقط ظاهر زندگی افراد را می بینیم نه باطن آن را.
*** عزت نفس پایین
وقتی در توانایی های خودتان تردید میکنید در حقیقت عزت نفس خودتان را کاهش داده و به افکار منفی اجازه خودنمایی می دهید.
*** افسردگی
یکی از عوامل اصلی افکار منفی افسردگی است.
افکار منفی همینطور از اصلی ترین نشانه های افسردگی به شمار میرود.
راه حل ها
- گسترش آگاهی
کلید شکست هر عادتی آگاهی است، به زمان هایی که لحظات خوش و اتفاقات مثبت اطراف را با افکار منفی خراب و به کامتان تلخ می کنید هوشیار باشید و تمرین کنید که این افکار آسیب زا را شناسایی کنید.
- با صدای بلند بگویید نه
ما می توانیم یاد بگیریم که به ذهنمان نه بگوییم، درست مثل زمانی که کودک در حال انجام کاری است که می تواند به او آسیب برساند. گاهی اوقات بخش عاقل تر و پیشرفته تر ما باید وارد عمل شده و مانع از رفتارهای مضر ذهن شود.
- پذیرش
بپذیرید که گرفتار این افکار منفی آسیب زا شدید و با این افکار اختلال در روند زندگی خود ایجاد کردید.
- شکرگذاری
بر روی نقاط قوت و داشته های خود متمرکز شوید و بابتشان شکرگذار و قدردان باشید، مثلا بابت سلامتی، وضعیت مالی یا هر داشته ی مثبتی که در اختیار دارید.
- برنامه ریزی
برای اهداف خود برنامه ریزی کنید و قدم به قدم تلاش کنید و پیش بروید و همینطور سعی کنید در برنامه خود کارها و فعالیت هایی را بگنجانید که شما را خوشحال می کند.
- از همنشینی با افرادی که منفی بافی را در شما تشدید می کنند دوری کنید.
- مدیتیشن
ذهن آگاهی یکی از راه های کنترل ذهن است که از طریق مدیتیشن بدست می آید، با مدیتیشن سعی کنید روی لحظه حال تمرکز کنید و پیشاپیش برای هیچ اتفاقی در آینده داستان درست نکنید. با تنفس های عمیق و آرام توجه خود را به دنیای درون بدنتان معطوف کنید و از فکر کردن به دنیای بیرون و اتفاقاتش خودداری کنید.
- انتقاد ها را بپذیرید
هنگامی که دیگران از ما انتقاد می کنند ممکن است افکار منفی بسیاری در ذهن مان ایجاد شوند، در این شرایط، فقط به چیزهای منفی موجود در انتقادهای دیگران تمرکز می کنیم. تحت تاثیر حرفهای دیگران، دائما به دنبال دلایلی می گردیم که چرا به اندازه ی کافی خوب نیستیم. چنانچه یاد بگیریم چگونه می توانیم انتقاد را بپذیریم، به سادگی قادر خواهیم بود از ایجاد فکر منفی ناشی از انتقاد جلوگیری کنیم.
- ذهن خوانی را متوقف کنید
ممکن است در شرایط مبهم و ناشناخته دچار استرس و نگرانی شوید و ذهنتان شروع به خواندن فکر دیگری کند و افکار منفی به شما حمله کنند. دست از قضاوت و ذهن خوانی بردارید و به خودتان یادآور شوید که شما از واقعیت ماجرا اطلاعی ندارید و تا روشن شدن موضوع صبوری کنید.
- اتفاقات بد را مسری نکنید و تعمیم ندهید
برخی افراد به میزان زیادی دچار خطای شناختی «تعمیم دادن» می شوند، به طور مثال با رد شدن در یک امتحان اینطور متصور می شوند که توانا نیستند و هیچگاه دیگر موفق نمی شوند، بپذیرید که شکست در یک زمینه دلیلی بر شکست در دیگر جوانب زندگی شما نیست.
- از روانشناس کمک بگیرید
روانشناس به شما کمک می کند تا ریشه های این افکار رو به طور دقیق تر بررسی کنید و بتوانید به مرور افکار مثبت و واقع بینانه تری را جایگزین کنید.
شما عزیزان می توانید با مراجعه به کلینیک آرام اندیش بصورت حضوری و غیر حضوری از خدمات ما در این خصوص بهره مند شوید.
کلام آخر:
فکر منفی از آن دسته مشکلاتی نیست که بتوانید نادیدهشان بگیرید و بدون برطرف کردن شان به راحتی از کنار آنها رد شوید. هر آدمی شایسته ی یک زندگی شاد و لذت بخش است، افکار منفی از جمله مواردی هستند که جلو حرکت و پیشرفت افراد را می گیرند.
اکثر ما بدترین منتقدان خودمان هستیم، خاموش کردن صدای منفی باعث میشود اعتماد به نفس، عزت نفس و شادابی در زندگی ما به جریان بیفتند. ذهن ما همیشه آماده بروز افکار منفی است و اگر نتوانیم از آنها رها شویم، به راحتی تمام زندگیمان را تحت تاثیر قرار دهند.
حرف زدن همیشه آسان است؛ اما وقتی که پای عمل کردن وسط باشد، کار مقداری سخت می شود. این موضوع در رابطه با رهایی از افکار منفی هم صادق است! بیرون کردن این انرژی بازدارنده از زندگی، نیازمند انگیزه و برنامه منظم و مشاوره صحیح است.