خواب یکی از نیازهای اصلی و ویژه ی انسان است که تاثیرات زیادی بر روح وجسم انسان دارد از جلمله تقویت حافظه، کاهش استرس، افزایش تمرکز، کمک به ثابت نگه داشتن وزن و… نداشتن خواب کافی یا باکیفیت، میتواند عوارض جبران ناپذیری روی بدن داشته باشد. شاید شما بتوانید اثرات ظاهری یک یا چند شب بیخوابی را با چرت زدن و یک لیوان قهوه ااز میان ببرید، اما اگر این مشکل دائمی یا مزمن شود، آنگاه اوضاع از کنترل تان خارج خواهد شد. درصد زیادی از مردم با نوعی اختلال خواب دست وپنجه نرم میکنند.
اختلالات خواب، شرایطی هستند که بر توانایی خوب خوابیدن به طور منظم تأثیر میگذارند. این اختلالات چه در اثر یک مشکل سلامتی ایجاد شوند، چه بهخاطر استرس بیشازحد باشد، روزبه روز شایعتر میشوند.
با وجود مشغلههای ذهنی و فشارهای روانی زندگی روزمره افراد زیادی با مشکلات خواب درگیرهستند. خواب، از اساسی ترین نیازهای انسان است که محرومیت از آن به مدت طولانی عوارض زیادی را به دنبال دارد. و عملکردهای فردی و اجتماعی افراد را مختل میسازد. آگاهی از انواع مشکلات خواب و شناسایی دقیق آنها به شما کمک میکند.
تا روشهای درمانی مؤثرتری را برای آنها انتخاب کنید. بسیاری از افراد به دنبال درمان بی خوابی خود داروهای مختلفی مصرف میکنند بدون آن که به عوارض جانبی آن آگاهی داشته باشند. یکی از مؤثرترین روشهای رفع اختلالات خواب، استفاده از درمان های شناختی رفتاری است.
علائم میتوانند بسته به شدت و نوع اختلال خواب، متفاوت باشند. همچنین اگر اختلالات خواب درنتیجهی یک بیماری دیگر بهوجود آمده باشند، ممکن است علائم مختلف و متنوعی از خود بروز دهند. بااینحال علائم کلی اختلالات خواب عبارتاند از:
اِشکال در بهخواب رفتن یا در خواب ماندن
احساس خستگی در طول روز
نیاز شدید به چرت زدن در طول روز
تحریک پذیری یا اضطراب
نداشتن تمرکز افسردگی
انواع اختلالت خواب
بی خوابی
رایجترین اختلال خواب، اختلال اینسومنیا است. بی خوابی میتواند مجموعهای از حالات مختلف را در برگیرد. این حالات شامل موارد رو به رو میشود: افرادی که در به خواب رفتن مشکل دارند، مکررا بیدار میشوند، صبح خیلی زودتر از موعد بیدار میشوند و نمیتوانند مجدد به خواب روند، افرادی که اگر چه ساعات خواب آنها به نظر عادی میآید اما صبح روز بعد احساس پر انرژی بودن و سرحالی نمیکنند.
پاناسومنیا
شامل:
راه رفتن در خواب
حرف زدن در خواب
ناله کردن در خواب
کابوسهای شبانه
کابوسهای شبانه
شبادراری دندان قروچه یا فشردن فکها روی هم
سندرم پای بی قرار
یعنی نیاز شدید به تکان دادن پاها. این نیاز گاهیاوقات با حس مورمور شدن و سوزش در پاها همراه است. درحالیکه این علائم میتوانند در طول روز اتفاق بیفتند، اما در طول شب شایعتر هستند.
نارکولپسی
حملات خوابی است که در طول روز اتفاق میافتند. این بدان معناست که شما ناگهان احساس خستگی میکنید و بدون اطلاع بهخواب میروید. این اختلال اغلب میتواند به فلج خواب نیز منجر شود؛ وضعیتی که باعث میشود شما قادر نباشید بلافاصله بعد از بیدار شدن از خواب، بدنتان را حرکت دهید.
درمان اختلالات خواب
درمانهای پزشکی
درمان پزشکی برای اختلالات خواب ممکن است شامل هر یک از موارد زیر باشد
قرص های خواب آور
مکملهای ملاتونین
داروهای مربوط به مشکلات سلامتی زمینهای
دستگاه تنفس یا جراحی معمولا برای آپنهی خواب
تغییرات سبک زندگی
ایجاد تغییراتی در سبک زندگی میتواند کیفیت خواب شما را تا حد زیادی ارتقا ببخشد؛ بهخصوص هنگامیکه به همراه درمانهای پزشکی انجام شود. اینها برخی از تغییراتی هستند که باید درنظر بگیرید:
گنجاندن سبزیجات و ماهی بیشتر در رژیم غذاییتان و کاهش مصرف مواد قندی و چربی ها
کاهش اضطراب و استرس به وسیلهی ورزش کردن و مطالعه کتاب
داشتن برنامهی خواب منظم
محدود کردن مصرف کافئین، بهخصوص در اواخر بعدازظهر یا شب کاهش مصرف الکل و دخانیات