كودكان از 7 سالگي به بعد نسبت به دروغ گفتن حس بدي دارند و حتي ميدانند كه توسط والدين مجازات مي شوند.
آنها از 11 – 12 سالگي به واقعيتها پی مي برند و ميدانند جامعه بر مبناي اعتماد است و اگر نتوانند اعتماد كسي را جلب كنند به دردسر ميافتند. چه کنیم فرزاندان مان همواره اصل صداقت را در کلیه امور مربوط به زندگی به کار بسته و از دروغ گفتن بپرهیزند؟
1- هیچ گاه ازفرزندتان سوالی نکنید که او را به دروغ گفتن وادار کنید: ” وقتی می بینید بسته شکلات در قفسه نیست و صورت کودک شما شکلاتی است از او نپرسید ” تو بسته شکلات را برداشتی؟ ” در این شرایط واقعیت رابگویید ” ناراحت شدم بی اجازه شکلات برداشتی. این شکلات عصرانه ات بود. “
2- اگرفرزندتان پیش شما آمد تا حقیقت را بگوید جلوی خودتان را بگیرید و برایش سخنرانی نکنید. از کودک برای حرفی که زده تشکرکنید و در مورد یافتن راه حل یا تعیین تنبیه لازم بدون عصبانیت فکرکنید. هیچ گاه نگویید ” اگرحقیقت را بگویی تنبیه ات نمی کنم “
3- الگوی صداقت باشید: وقتی فرزندتان دروغ های به اصطلاح مصلحتی از شما می شنود در واقع دارید درسی متناقض با صداقت به او می دهید. مثل زمانی که کودک تان را کوچک تر از سن واقعی اش جا می زنید تا بلیط ارزان تری بخرید. یا او را وادار می کنید به دوست تان که تلفن کرده بگوید در خانه نیستید. در واقع دارید به فرزندتان آموزش غلط می دهید. از یاد نبریم ما همیشه در حال آموختن چیزی به فرزندمان هستیم.
4- اگر كودكي دروغ ميگويد آن را نبايد مشكل شخصيتي بدانيم بلكه بر حسب فهم و درك او روش هايي را به كار بگيريم تا راست گويي و درست كاري را به او آموزش دهيم.
دلایل دروغ گفتن کودکان:
1_ کودکان تصور درستی از این موضوع ندارند که کجا واقعیت تمام و تصورات شروع میشود مرز واقعیت و تخیل را نمیشناسند
2_ کودکان فکر میکنند گفتن چیزی، آن را به واقعیت تبدیل می کند
3_ حافظه کودکان کاملا رشد نکرده
دروغ و داستان پردازی بخشی طبیعی از رشد و تکامل کودکانست، نیاز به نگرانی و تنبیه نیست درعوض اجازه دهید تا کودکتان با گذار از این مرحله و حل این مشکل اعتماد بنفس خود را رشد دهد.
علل پیدایش دروغگویی در کودکان
١. دروغ یک نوع انحراف از سلامت روانی است. بدینترتیب وقتی والدین به صورت منطقی به نیازهای کودک پاسخ ندهند، کودک دروغگو میشود.
٢. ضعف شخصیت و مورد تحقیر واقع شدن کودک به وسیله والدین و اطرافیانش منجر به دروغگو شدن او میشود.
٣. وقتی از سوی والدین و اطرافیان به کودک توجه جدی نشود برای جلب توجه دیگران و والدین دروغ میگوید.
٤. داشتن والدین یا اطرافیان دروغگو، بدینترتیب کودک از بزرگترها تقلید میکند.
٥. به شدت توسط والدین و اطرافیانشان سرکوب و تنبیه میشوند.
٦. والدین و اطرافیانشان از آنها انتظارات بیش از حد دارند، لذا کودک به خاطر ترس از انتقاد دروغ میگوید.
٧. از سوی والدین و اطرافیانش شخصیت وی مورد تهاجم قرار میگیرد، لذا برای دفاع از خود دروغ میگوید.
٨. بیتوجهی والدین دربرخورد با کودکان، بهعنوان مثال والدین گاهی به شوخی دروغ میگویند.
کمبود محبت از علل دروغگویی کودک!
محروم بودن از محبت، به خصوص محبت مادر، از علل مهم دروغگویی است.
مادران گرامی باید بدانند که هیچ چیز جای توجه و محبت آنها را نمی گیرد و این کمبود محبت علت بسیاری از رفتارهای سو کودک است.
جلب توجه و تحسین والدین به خصوص در جمع بزرگسالان که توجهی به کودک نمی شود و یا دریافت پاداش و امتیاز از علل دیگر دروغگویی است.
توجه داشته باشید که کودک تا 6 سالگی دروغ نمی گوید، بلکه تخیل می کند به او برچسب نزنيم.