فهرست بستن

شکست عاطفی

Posted in رواندرمانی فردی

تابه‌حال به شکست عاطفی دچار شده‌اید؟ شکست عاطفی به عنوان یکی از سخت ترین و دردناک ترین تجربیات زندگی تلقی می‌شود که می‌تواند شما را با فرآیند سوگ مواجه کند.

تجربه شکست عاطفی منجر به تجربه بسیاری از هیجانات منفی مانند خشم، افسردگی، غم، اندوه و… می‌شود و اگر این هیجانات را به موقع کنترل نکنید، می‌تواند به مشکلات بزرگتری در زندگی تبدیل شود.

درمان شکست عاطفی و ضربه‌های ناشی از آن، نیازمند گذر زمان وکنترل کردن درست و اصولی هیجانات و احساسات است.

شکست عشقی اتفاقی دردناک و ناراحت‌کننده است که استرس و اضطراب‌های زیادی برای ما به ارمقان

می آورد.

 این شکست نوعی تحقیر شدگی و سرخوردگی و طرد شدن است که کیفیت زندگی انسان را تحت تاثیر قرار می‌دهد، از جمله نشانه‌های هیجانی آن عصبی بودن، اختلال در خواب، احساس غم، ناامیدی، احساس خشم، درماندگی و … است.

در واقع بعد از تمام شدن رابطه شکست عاطفی دچار پریشانی هیجانی می‌شوید و احساس می‌کنید که هیچ کنترلی بر اتفاقات زندگی‌تان ندارید! علاوه بر آن نشانه‌های فیزیکی از جمله تهوع، لرز، سرگیجه، بیقراری و… در شما بروز پیدا می‌کند.

شکست عشقی یا شکست عاطفی چیست؟

شکست عاطفی از موضوعات بسیار رایجی است که بسیاری از افراد آن را تجربه کرده‌اند.

شکست عاطفی دارای رنج بسیاری برای فرد است که این رنج‌ها برای ساختن یا پخته‌تر شدن فرد میتواند مفید باشد به شرطی که به درستی با این رنج‌ها برخورد شود.

ما میتوانیم اجازه دهیم این رنج‌ها ما را ببلعند و ما را ناتوان سازند و یا راه سازنده‌ای را در پیش بگیریم و با این مسئله به درستی برخورد نماییم.

♦چه کارهایی را باید انجام بدهیم و یا ندهیم؟

• باید تمام شدن رابطه را با تمام جان بپذیرید که سخت‌ترین قسمت این راه است.

• باید به این نتیجه برسید که بدون آن شخص هم میتوان به زندگی ادامه داد و زندگی تمام نشده است.

• به هیچ وجه نباید خود را سرزنش کنید و نباید به رفتارهای درست و نادرست‌تان با آن شخص فکر کنید.

• باید از تمام مواردی که شما را به یاد آن شخص می‌اندازند همانند عکس و فیلم دوری گزینید و آنها را از خود دور کنیم.

• باید خود را با فعالیت‌هایی که به آنها علاقه دارید مشغول سازید تا از افکار ناخواسته مربوط به آن شخص در امان باشید.

• رابطه‌تان را با اعضای خانواده و دوستان‌  باکیفیت‌تر و بیشتر کنید چون این دو گروه به خوبی میتواند به شما در کنار آمدن با این مسئله کمک نمایند.

READ  اوتیسم

• و در آخر در صورت لزوم میتوانید از یک روانشناس یا مشاور کمک بخواهید.

♦ مراحل شکل‌گیری رابطه عاطفی سالم:

۱. بوجودآمدن شناخت

۲. بوجودآمدن دوستی

۳. بوجودآمدن صمیمت و شفافیت

۴. بوجودآمدن تعهد و مسئولیت

۵. بوجودآمدن ابراز کلامی و محبت

تفاوت زنان و مردان در شکست عاطفی

مردان دیرتر از زنان به پذیرش می‌رسند!

تحقیقات نشان می‌دهد میزان اندوهی كه پس از شكست عاطفی تجربه می‌شود در زنان بیشتر از مردان است.

اما زنان چون در مورد جزئیات رابطه خود با دیگران بیشتر از مردان صحبت می‌كنند زودتر می‌توانند مشكل خود را حل ‌و فصل كرده، به پذیرش برسند.

 مردان از آنجا كه اغلب عادت به گفت‌وگو درباره روابط عاطفی خود ندارند مدت ‌زمان بیشتری برای رسیدن به پذیرش نیاز دارند و در بعضی افراد شكست عشقی به‌طور كامل حل نخواهد شد.

از يك رابطه شکست خورده  وارد رابطه جديد نشويد

گاهی پيش می آيد بعد از جدایی از یک  رابطه قبلی( همسر، نامزد و یا دوست) بلافاصله موقعيت رابطه و دوستی  ديگری پيش می آيد.

آيا در چنين مواقعی دوست جدید می‌تواند به فراموشی دوست قبلی كمك كند؟

مثلا فرض كنيد در رابطه قبلی احترام چندانی برای شما قائل نبود، حالا در رابطه جديد شما به محض ديدن كوچك‌ترين احترامی‌ جذب می شويد و به فاكتورهای ديگر توجه‌ای نمی كنيد و تنها نداشته‌های رابطه قبلی را در رابطه جديد جست‌وجو می كنيد.

حواس‌تان باشد شما نبايد از رابطه قبلی فرار كنيد و تنها منتظر باشيد بدون فكر به فرد ديگری وابسته شويد.

به همين دليل به نظر می رسد  بعد از قطع رابطه‌ قبلی تا چند ماهی رابطه جديدی را آغاز نكنيد.

بهتر است كمی صبر كنيد تا خودتان را پيدا كنيد و ابعاد عاطفی رابطه اتمام یافته، کمرنگ شود، بعد در يك رابطه جديد قرار بگيريد چون در اينجا احتمال اشتباهاتی  به‌وجود می آيد كه می تواند برای تان گران تمام شود.

همه ی انسان ها در آرزوی داشتن یک ارتباط عمیق عاطفی هستند که در سایه ی آرامش آن بتوانند به رویاهای زیبای خود رنگ واقعیت ببخشند بنابراین تمامی انسان های سالم به برقراری چنین ارتباطی نیاز دارند.

اما این تنها یک آرزو و پیش بینی است و اکثر ما وقتی وارد یک ارتباط می شویم، تمامی آرزوها را نقش برآب می بینیم و این شکست می تواند ساختار روانی ما را متزلزل کند.

READ  جلوگیری از حسادت

 برای بسیاری از افراد این شکست بارها و بارها تکرار می شود اما هیچگاه به دنبال علت اصلی این شکست ها نمی روند.

یکی از مسائل بسیار مهم در بحث ارتباط عاطفی، مبحث مخزن عاطفی است مخزن عاطفی جایگاهی است که انسان با محبت کردن و محبت شدن آن را پر می کند این مخزن در صورت خالی بودن، انسان را مجبور به برقراری ارتباط و تامین کردن نیاز عاطفی می کشاند.

برخی از مردان در اثر رنج ناشی از یک مخزن خالی عشق، از زندگی زناشویی خود دست می کشند تا شاید در جای دیگری بتوانند نیاز خود به مهر و محبت را برآورده سازند.

نتیجه می گیریم هدف اصلی برقراری یک ارتباط علاوه بر برطرف شدن نیازهای جنسی، پر شدن مخزن عاطفی مان است و همینطور قطع کردن یک ارتباط عاطفی نشانه ی برنشدن و بی نتیجه ماندن آن بوده است.

نکته ی بسیار مهم در اینجاست که ورودی مخزن عشق هر انسان با دیگری فرق می کند و هر انسانی با یک زبان متفاوت عشق خود را ابراز کرده و یا عشق دریافت می کند.

ازدواج، راه‌حلی مناسب برای ترمیم شکست عشقی نیست

• شکست عشقی در برخی موارد، انگیزه‌ای قوی برای ازدواج جوانان است. درد شکست و رنج جدایی همراه با خلأ عاطفی ناشی از شکست عشقی، آن‌ها را بر این می‌دارد که به ازدواج به‌عنوان گزینه‌ای برای رهایی از این درد روان‌شناختی فکر کنند.

• آن‌ها به خود می‌گویند: «برای رهایی از این همه رنج و فشار راهی جز ازدواج وجود ندارد».

چنین ازدواج‌هایی اغلب بدون شناخت کافی و عجولانه صورت می‌گیرد، به همین دلیل اغلب دردسرساز هستند.

در حالی که شروع رابطه‌ی عشقی جدید و ازدواج، راه‌حل مؤثری برای رهایی از بار فشار و شکست عشقی گذشته نیست، این افراد به مشاوره و مداخلات روان‌شناختی نیازمندند.

• آن‌ها هم‌چنین باید کمی به خود زمان بدهند تا بتوانند تجربه‌ی تلخ قبلی را هضم کنن.

کنار آمدن با تجربه‌ی شکست، حداقل یک سال زمان می‌برد. از طرفی، آن‌ها زمانی می‌توانند چنین تجارب دردناکی را هضم کنند که به نقش خود در شکست رابطه‌ی عشقی پی ببرند، احساسات خود را تخلیه کنند و تصمیم بگیرند که اشتباهات خود را تکرار نکنند.

تنها در این وضعیت است که فرد می‌تواند دور از گرد و غبار حاصل از شکست عاطفی قبلی، ازدواج مناسبی داشته باشد.

READ  خیانت و علل آن

• اگر شما جزء این عده از افراد هستید، باید بدانید که پس از شکست عشقی و ناکامی در ازدواج،  به خودتان زمان بدهید و سپس به برقراری رابطه‌ی عاطفی جدید یا ازدواج فکر کنید.

ترميم و التيام شكست عاطفى

برای ارزیابی از این که آیا جراحت حاصل از رابطه قبلی التیام پیدا کرده است یا نه، به ٣ علامت ذیل باید توجه شود:

احساس خشم و انزجار از وى

اگر هنوز نسبت به کسی که در رابطه با او شکست خورده اید احساس نفرت، احساس خشم و احساس انزجار می کنيد، به این معنی است که او هنوز در قلب شما مطرح است و هنوز هیجانات و احساسات شما درگیر با او و خاطره اوهستند و ذهن شما را اشغال کرده است لذا وجود شما آماده پذیرایی از فرد دیگر نیست و نباید به از دواج تن دهید.

احساس گناه و مسئولیت

دومین علامتی که نشان می دهد شما هنوز درگیر رابطه پیشین و زندگی قبلی خود هستید؛ احساس گناه نسبت به عملکرد خود و همچنین احساس مسئولیتی که به او دارید بر می گردد.

یعنی هنوز رابطه عاطفی قبلی شما پایان نپذیرفته است لذا تا احساس گناهتان پایان نگرفته و احساس مسئولیت می کنید, تصمیم به ازدواج با فرد  جدیدی نگیرید، چون اثر رابطه قبلی، رابطه جدید شما را تهدید می کند.

احساس رنجش و آزردگی

اگر احساس می کنید دلزده و غمگین هستید و احساس رنجش و آزردگی از وی می کنید مطمئن باشید که او به عنوان یک طرف رابطه در دل شما زنده است چون هنوز قادراست رنجش را به شما تحمیل کند و آزارتان دهد لذا تا اتمام این احساس ازدواج نکنید.

نتیجه

اگر شما درگیر یک رابطه عشقی بوده اید واکنون این رابطه به هر دلیلی به هم خورده است یا این كه زندگی قبلی به طلاق ختم شده است باید توجه کنید که ٣ علامت فوق در شما وجود نداشته باشد وجود علائم فوق نشان از این است که در واقع رابطه شما به کلی از بین نرفته است و احساسات، هیجانات و ذهن شما به نوعی با او درارتباط است. و انرژی شما مصرف او می شود.

اگر هنوز خشم، احساس گناه و مسئولیت و احساس رنجش نسبت به کسی دارید یعنی او هنوز در قلب شما هست پس به لحاظ ارتباطی که با او دارید، آمادگی رابطه یا ازدواج جدید را ندارید.

مطالب مشابه