آیا تاکنون برایتان پیش آمده که شخصی از شما بخواد تا وسیله شخصی خود را دراختیار او قرار دهید به نحوی که شما راضی نباشید؟
اگر فردی از شما بخواهد تا شما گوشی همراه خود را مدتی به او امانت بدهید وشما راضی نبوده و به علت رودرباستی این کار را کرده و بعدا پشیمان شوید. شما در این گونه موارد چه اقدامی می کنید ؟
افراد در تعامل با همدیگر به سه شیوه رفتار می کنند رفتار قاطعانه، منفعلانه ، پرخاشگرانه رفتار بوسیله راه حل برنده در یک تعارض اجتماعی تعریف می شود . قاطعیت شیوه اي از تفکر و رفتارکر دن است که به شخص اجازه می دهد بر حق خود پافشاري کند همچنان که به حق دیگران احترام می گذارد. اشخاص که رفتار قاطعانه دارند معمولا اظهار می کنند که آنها قاضی نهایی رفتار خود هستند. گرچه دیگران مختارند که نظرات خودشان داشته باشـند وتایید یا غیر تایید بکنند شخص. قاطع بر علائق، آرزوها، نظرات، ارزش هاي خود پافشاري می کند در حالی کـه به آزادي اشخاص براي داشتن تفاوت فردي احترام می گذارد شخصی که قاطعانه عمل می کند به طور طبیعی بـا بعضی از اشخاص ناسازگار است و با بعضی دیگر سازگار است. بنابراین طرد اجتماعی صرفا یک آگاهی از ناسازگار ي اجتماعی با یک شخص معین است ونه انعکاس ارزش شخصی شان شخص قاطع در پی اشخاص سازگار است تا یک رابطه دوستی با آنها برقرار کند. در حالی که همین فرد، اشخاص ناسازگار را به حال خود رها می کند زندگی خودشان را بکنند اشخاص غیر قاطع ممکن است منفعل یا پرخاشگر. باشند. اشخاص منفعل به حقوق خـود متعهـد نیـستند و بـه دیگران اجازه می دهند که حقوقشان را نقض کنند. از طرف دیگر، اشخاص پرخاشگر بیشتر احتمال دارد با نادیده انگاشتن حقوق دیگران از حقوق خود دفاع کنند.
بعلاوه اشخاص پرخاشگر پافشاري می کنند کـه احـساسات ونیازهایشان براحساسات ونیازهاي دیگران مقدم است. آنها همچنین تمایل دارند که دیگران را براي مـشکلات خود سرزنش کنند.
هنگامی که شما رفتاری خودخواهانه دارید و یا اینکه به حقوق دیگران تجاوز میکنید در واقع به جای ابراز وجود و رفتار سازنده، از رفتار مخرب و پرخاشگرانه استفاده کردهاید؛ بین این دو نوع رفتار مرز مشخصی وجود دارد. رفتار پرخاشگرانه در اینجا بدین معنی است که شما به بهای بیارزش شمردن یا تمسخر دیگران، خود را ابراز میکنید و با اعمال قدرت و یا برخورد هیجانی، فرصت ابراز حق را به دیگران نمیدهید. به همین دلیل پرخاشگری شما منجر به عصبانیت و کینهتوزی در دیگران می شود. هر چند در مقطع خاصی از زمان ممکن است احساسِ بر حق بودن و برتری نسبت به دیگران داشته باشید اما بعد از کمی تفکر در مورد آن، این احساس میتواند حتی به صورت احساس گناه بروز کند.
در کلامی دیگر ابراز وجود یعنی حمایت نمودن از حق وعقیده خود بدون اینکه به حق و عقیده دیگران تجاوزی شود ابراز وجود؛ ابراز مناسب هرگونه هیجانی نسبت به طرف مقابل بدون احساس اضطراب است.
نخستین اقدام برای ابراز وجود کردن، ابراز آگاهی است. بدان معنا که شخص ببیند بیندیشد، آگاه باشد و آگاهی خود را متوجه بیرون و درون خود سازد. سوال کردن نشانه ای از ابراز وجود است. داشتن رای مستقل و پایبند افکار و اندیشه های خود بودن اقدامی به نشانه ابراز وجود است.
رفتار جرات مندانه چیست؟
رفتار جرات مندانه يك رفتار بين فردي است كه شامل ابراز صادقانه و نسبتاً مستقیمِ افكار و احساسات ميباشد، به نحوي كه از نظر اجتماعي مناسب بوده و احساسات و آسايش ديگران نيز در آن مد نظرباشد. به طور كلي جرات مندي را ميتوان توانايي ابراز صادقانه نظرات، احساسات و نگرشها بدون احساس اضطراب دانست. جرات مندي همچنين شامل دفاع فرد از حقوق خود ميباشد، به شكلي كه حقوق ديگران پايمال نشود.
مولفه های ابراز وجود
ابراز وجود تبدیل نمودن آرزو به حقیقت است، که با اندیشیدن شروع می شود. به این معنا که فرد ارزشها و عقاید خود را آزادانه با رعایت حقوق دیگران ابراز می کند.
ابراز وجود کردن مستلزم این باور است که برای خود، حق زیستن قایل شویم و بدانیم که قرار نیست مطابق میل و خواسته دیگران ظاهر شویم وبپذیریم هرکس مسئول زندگی خودش است.
شرط لازم ابراز وجود؛ آن است که نقطه نظرهای خود را مهم در نظر بگیریم
مهم این است که ایده ها تحقق پیدا کند گاه لازم است برای عملی کردن این ایده ها جنگید و تلاش کرد که ایده ها به واقعیت تبدیل شوند.
ابراز وجود کردن مستلزم داشتن تمایل در استقبال از چالش های زندگی و طفره نرفتن از آنها است. وقتی به توانایی مقابله کردن خود می افزاییم باور خود توانمندی خویش را تقویت می کنیم.